Zdrowy olej rydzowy

Zdrowy olej rydzowy

W diecie każdego z nas znajdują się tłuszcze, gdyż nie da się ich uniknąć. Jeżeli głównie spożywamy produkty zwierzęce, to dostarczamy sobie najwięcej tłuszczy z tego źródła, a w przypadku zdrowej diety bogatej w rośliny, orzechy i nasiona, głównie dostarczamy roślinne tłuszcze.

Jak smakują oleje rydzowe?

olej rydzowy z lniankiNie od dziś wiadomo, że najzdrowsze są tłuszcze roślinne, które każdy z nas powinien włączyć do swojej diety. Mogą one pochodzić z orzechów, nasion lnu, słonecznika, dyni czy czarnuszki. Jednak nie wszystkie mają taką samą ilość cennych składników, które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Na pewno warto dietę urozmaicać i stosować różne oleje, ale jednym z tych, które są najcenniejsze jest olej rydzowy z lnianki. Przez wiele lat był zapomniany, gdyż wyparły go oleje lniane, słonecznikowe czy z pestek dyni. Obecnie, w dobie czasów, kiedy wielu z nas decyduje się na zdrowy tryb życia, olej rydzowy powrócił do łask. Jest on cennym źródłem wielonienasyceniowych kwasów tłuszczowych, które przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Jako jeden z niewielu produktów spożywczych posiada idealną proporcję kwasów Omega 3 w stosunku do Omega 6. Z uwagi, że jest tłoczony na zimno z lnianki siewnej, to  należy go spożywać na zimno, jako dodatek do potraw. Może mieć barwę od przeźroczystej klarownej, przez złotą po czerwono – brunatną, a jego smak i aromat jest wyczuwalnie korzenny z orzechową nutą. Wyczuwalny jest także w nim posmak cebuli i gorczycy. Olej ten jest szeroko wykorzystywany w kuchni i kosmetyce.

Alternatywą dla oleju lnianego może być olej rydzowy, ponieważ stanowi identyczne źródło cennych składników. Jeżeli zależy nam na naszym i naszych bliskich zdrowiu, to warto go regularnie stosować jako dodatek do sałatek czy gotowych potraw.