Solidne opakowania jednorazowe

Solidne opakowania jednorazowe

Branża gastronomiczna jest jedyną w swoim rodzaju, gdzie konieczne jest zastosowanie wielu sprawdzonych rozwiązań. Większość barów i restauracji, poza sprzedażą dań na miejscu, oferuje je na wynos lub też z dowozem. Taka sprzedaż wiąże się z koniecznością posiadania różnego rodzaju jednorazowych pojemników, do których pakowane są gotowe dania.

Z czego są zrobione pojemniki na żywność?

polecane opakowania jednorazowe do gastronomiiChyba każdy choć raz w życiu kupił coś w restauracji na wynos lub zamówił przez internet z dostawą do domu. W takiej sytuacji zamówienie zawsze jest dostarczane w specjalnych pojemnikach, które pełnią przynajmniej dwie funkcje. Przede wszystkim stanowią zabezpieczenie posiłku przed zanieczyszczeniem, wylaniem czy po prostu umożliwiają ich transport. Dodatkowo polecane opakowania jednorazowe do gastronomii pełnią rolę naczyń, z których można dostarczone posiłki bezpośrednio spożywać. Najczęściej się spotyka plastikowe opakowania, które są najbardziej wszechstronne i sprawdzają się w wielu branżach. Przede wszystkim, wykorzystuje je branża gastronomiczna i handlowa, ale również oferująca pojemniki z tworzywa do przechowywania. Plastik może mieć różną strukturę, przez co jego forma może być grubsza lub cieńsza. Na pewno niewątpliwą zaletą plastikowych opakowań jest bezpieczeństwo stosowania, gdyż polietylen, z którego są najczęściej wykonane, nie wchodzi w reakcje z żywnością, zatem można je bezpiecznie stosować do pakowania produktów spożywczych. Ponadto są one na tyle sztywne, że idealnie się sprawdzają do pakowania warzyw i owoców w określonych porcjach. To znacznie ułatwię transport oraz sprzedaż, w związku z czym producenci chętnie z nich korzystają. Jeżeli chodzi o zakup takich pojemników, to najbardziej się opłaca w hurtowych ilościach, gdyż wtedy jednostkowa cena może wynieść nawet kilkadziesiąt groszy za sztukę.

Na rynku znajdziemy wiele rodzajów opakowań z tektury, papieru, folii, szkła czy plastiku, ale to właśnie te ostatnie cieszą się największym zainteresowaniem. Ich produkcja jest stosunkowo prosta i tania, a do tego mogą być mieć szerokie wykorzystywane w wielu branżach. Mogą być otwarte lub też zamykane ze specjalnym wieczkiem, dzięki czemu można w nich przechowywać produkty płynne lub sypkie, które często są podawane w gastronomii.