Produkty bez zawartości glutenu

Coraz więcej osób przechodzi na dietę, w której nie ma glutenu, bo uważają, że im szkodzi. Aby wiedzieć czego dokładnie unikać, trzeba wiedzieć czym jest gluten, a mianowicie jest to kombinacja białek roślinnych, gluteiny i gliadyny, które powszechnie występują w większości zbóż. Jego obecność powoduje, że wyrabiane ciasto ma gęstą, ciągnącą się konsystencję.

Jakie są rodzaje produktów bezglutenowych?  

produkty bezglutenowe cenaDieta wolna od glutenu, zakłada jego eliminację z produktów naturalnych, ale także przetworzonych i takich, w których znajduje się on w zakamuflowanej formie. U większości osób, które zrezygnowały z glutenu, po jego spożyciu występowały bóle brzucha, problemy z trawieniem, czy reakcja alergiczna. Osoby chore na celiakie nie mogą spożywać glutenu, gdyż powoduje on zahamowanie, lub ograniczenie procesu wchłaniania składników odżywczych z pożywienia, co może prowadzić do groźnych dla zdrowia chorób. Schorzenia tego nie można wyleczyć i do końca życia trzeba unikać glutenu. Jeżeli chcemy kupić produkty bezglutenowe cena ich będzie nieco wyższa niż normalne produkty. W diecie bezglutenowej, należy się stosować do zdrowych zasad żywienia i jeść dziennie od czterech do pięciu posiłków o stałych porach. Do produktów bezglutenowych należy zaliczyć ryż biały i brązowy, kaszę i mąkę kukurydzianą, kasza gryczana i jaglana, czy płatki ryżowe. Osoby na takiej diecie mogą spożywać orzechy w nieograniczonej ilości, oraz ziemniaki, czy rośliny strączkowe. Poza produktami bez zawartości glutenu, ważne są surowe warzywa i owoce, które są źródłem cennego błonnika, oczyszczającego nasz układ trawienny z resztek jedzenia. Najczęściej produkty ekologiczne, posiadają etykietę, że nie zawierają glutenu, ale ich minusem jest cena, która jest wyższa niż produkty z glutenem. Wynika to z faktu stosowania specjalnej techniki uprawy i odpowiedniej odmiany roślin. 

Produkty spożywcze bez glutenu znajdziemy dzisiaj prawie w każdym sklepie spożywczym, na dziale eko. Najtaniej i największy ich wybór znajdziemy w sklepach internetowych. Wiele produktów spożywczych posiada w niewielkich ilościach dodatek glutenu, albo produktu, który go posiada w swoim składzie, dlatego należy uważnie czytać etykiety na opakowaniach. Przy wyborze produktów lepiej się kierować jakością, a nie ceną.