Oryginalny smak czubrycy

Oryginalny smak czubrycy

Bez odpowiedniego doprawienia ciężko wyobrazić sobie dobrze smakującą potrawę. Nawet najprostsza potrawa ze skromnych niewyszukanych składników będzie smakowała wyjątkowo po odpowiednim jej przyprawieniu. Najbardziej popularną i najbardziej podstawową przyprawą jest sól-bez niej niemal żadne danie nie ma szans się udać, używa się jej zarówno w potrawach najprostszych jak i w tych najbardziej wyszukanych. Sól nie jest jednak jedyną ważną przyprawą, aby gotować smaczne potrawy trzeba znać i używać o wiele więcej przypraw.

Oryginalna czubryca czerwona i zielona

oryginalna przyprawa czubrycaPrzyprawy są ważne nie tylko dla smaku potraw, ale również dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Wiele przypraw ma działanie prozdrowotne, na przykład ułatwiają trawienie, metabolizm cukrów, mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu i cukru we krwi, a także pomagają uniknąć wzdęć. Jeśli chcemy urozmaicić gotowane przez nas potrawy warto zainteresować się nieco mniej popularnymi przyprawami, lub mieszankami przypraw. Pochodząca z regionów śródziemnomorskich czubryca to mieszanka przypraw bazująca na cząbrze górskim. Dobrej jakości oryginalna przyprawa czubryca czerwona, lub jej nieco łagodniejsza siostra-czubryca zielona sprawi, że potrawy zyskają niebanalnego smaku i aromatu. Oprócz cząbru czubryca czerwona zawiera dodatki takie jak bazylia, rozmaryn, papryka chili, pieprz i sól, zaś łagodniejsza, zielona wersja wzbogacona jest o oregano, lecz nie zawiera ostrej papryki. Czubryce pokochają zarówno zwolennicy spożywania mięsa, jaki i wegetarianie i weganie, pasuje ona bowiem do niezliczonej ilości potraw. Można przyprawiać nią potrawy przygotowywane na grilla, mięsa pieczone, smażone, duszone, a także gulasze, lecza, pizzę, sałatki, twaróg, a nawet frytki. Niezależnie od tego, która potrawa jest naszą ulubioną, najprawdopodobniej czubryca będzie do niej doskonale pasowała.

Czubryca pochodzi z Bułgarii, jednak zyskuje na popularności i jest już ceniona w wielu regionach świata. To dzięki jej niebanalnemu smakowi i aromatowi, którym można udoskonalić naprawdę wiele potraw. Czubrycę można kupić w sklepach internetowych, lub w sklepach ze zdrową żywnością. Warto mieć ją w kuchni, ponieważ oprócz walorów smakowych ma ona wiele walorów zdrowotnych. Czubryca nada niecodziennego charakteru nawet pospolitej potrawie.